Wie is het huis?

Over Jan-Lauwrens Haisema 

Wie is het Huis

 ‘Ik heb een hart voor leren en ontwikkelen. En ergens heb ik ook een ‘technisch’ hart, ben ik een doener. Een pragmaticus. Vanuit de klas kwam ik op mijn 22e voor de klas te staan. Dat is wat ik kende vanuit mijn geschiedenis: gaan doen wat op je pad komt. Niet teveel over nadenken, maar doen. Zo stond ik als beginnend docent voor de klas en gaf ik les in bouwfysica en constructieleer.

Ik ging gewoon en stond ‘ineens’ daar. Eigenlijk zonder echt een beeld van wat ik daar nu eigenlijk wilde brengen en wat ik kwam halen. In de loop der tijd veranderde mijn focus op onderwijs en op leren. ‘From the sage on the stage to the guide on the side’ werd steeds meer mijn focus. Hoe kan ik  anderen het beste helpen om zelf te leren? En wat is  mijn plek daarin? Mijn plek werd steeds meer langs de zijlijn in plaats van op het toneel.

En van het vak bouwkunde en de didactiek van het lesgeven kwam mijn focus veel meer te leggen op de persoonlijke ontwikkeling. Mijn persoonlijke ontwikkeling.

In 2005 startte ik een coach-opleiding. Een stap waarmee ik een eerste basis legde onder mijn manier van denken en werken. Hierin lag de nadruk op de instrumentele kant. Hoe kun je coachen en welke technieken kun je op welke manier gebruiken.

In 2009 startte ik met de driejarige opleiding ‘Professionele Communicatie’ bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. Vanuit verschillende benaderingen lag de nadruk vooral op zelfinzicht en zelfontwikkeling.

In 2013 en 1014 heb ik bij Phoenix ook de vervolgopleidingen ‘Systemisch Werk’ en ‘de Maskermaker’ gevolgd. Beide opleidingen hebben me, naast kaders, houvast en vaardigheden op begeleiding, vooral inzicht gegeven in mijn eigen plek als begeleider. Precies waar ik naar op zoek was: je neemt jezelf immers altijd mee in elke (begeleiders)relatie.